Транс-жири: масло проти маргарину

11-05-2013, 11:26
Коментарів: 0   
Версія для друку
Транс-жири: масло проти маргаринуБеручи до уваги той факт, що і насичені жири в маслі, і транс-жири в маргарині можуть підвищувати рівень холестерину в крові, доречне питання: який продукт краще вживати в їжу?

Остаточної відповіді на це питання поки немає. При виборі потрібного продукту спирайтеся на наступні правила. По-перше, «чим м'якше - тим краще»: рідка (рослинна) олія або більш м'яке масло містить менше насичених жирів, ніж щільне масло. Ну, а м'які маргарини містять відносно невелику кількість насичених транс-жирів. Друге - що б ви не вибрали, обмежуйте вживання цього продукту: при приготуванні їжі (варіння, випічці) замініть твердий жир на більш м'яке вершкове масло або маргарин.

Що стосується транс-жирів, багато хто вважає їх шкідливими. Транс-жири утворюються в процесі гідрогенізації: для цього в олію, багату природними ненасиченими жирними кислотами, додаються молекули водню, щоб зробити вихідний продукт більш насиченим і твердим.

Залежно від того, яка кількість водню була додана, результатом може стати гідрогенезоване масло або твердий маргарин. Ці продукти не містять холестерину, як коров'яче масло: будь-продукт рослинного походження, не містить холестерину.

Гідрогенізована олія застосовуються при виробництві багатьох закусок. Продукти, які можуть містити транс-жири: маргарин, печиво, випічка, картопля фрі, пончики. Перевіряйте наявність транс-жирів - вони повинні згадуватися на етикетці. Ви також можете подивитися список інгредієнтів: якщо ви побачите там «гідрогенізована олія», це означає, що продукт містить транс-жири.

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Текст:
Код: Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду
Введіть код: