...

Білорусь скоро може стати ядерним заручником Росії

Ядерна зброя Білорусі

Нещодавня заява представника Росії про ймовірні контрзаходах у зв’язку з розміщенням США нової ядерної зброї в Німеччині звучить тривожно для білорусів. Адже нещодавно Москва активізувала питання про створення на території Білорусі своєї авіабази.

Реакція активної частини громадянського суспільства Білорусі на те, що Володимир Путін доручив 18 вересня цього року уряд домовитися з Білоруссю про розміщення авіабази, очікувано виявилася різко негативною.

Важко не погодитися з аргументацією прийнятого лідерами опозиції заяви «За Білорусь без чужих військових баз!», головний зміст якого зводиться до того, що розміщення бази створить як суто військову небезпеку, так і загрозу суверенітету і незалежності РБ.

Це занепокоєння стало ще більш актуальним після того, як у відповідь на намір США розмістити в Німеччині 20 новітніх ядерних авіабомб (йдеться про заміну технічно застарілих боєприпасів) прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Москва прийме «контрзаходи». Так, РФ полюбляє контрзаходи та контрсанкції.

За відомостями російського «Коммерсанта», в цих цілях можливо розгортання під Калінінградом ракет «Іскандер-М» і перебазування стратегічних бомбардувальників до західних кордонів Росії.

Хоча поки це Білорусь начебто не зачіпає, але в майбутньому нічого не зміниться. Створення єдиного військово-стратегічного простору на руку керівництву Росії: таким чином можна відсунути лінію стримування потенційного противника від своєї території на 300-500 км, отримати підтримку додаткової військової угруповання.

У разі необхідності не виключається також поява в Білорусі ядерної зброї. Наприклад, у серпні 2007 року посол РФ у Мінську Олександр Суріков, кажучи про готовність Росії розмістити в РБ нові військові об’єкти, згадав і таку можливість. Хоча пізніше і заявив, що журналісти його неправильно зрозуміли. Навряд чи білоруське керівництво влаштує таке становище, коли воно фактично не зможе контролювати знаходяться на території країни чужі збройні сили. У той же час зі зрозумілих причин Мінську вкрай складно опиратися тиску Москви.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.