Як вибрати термометр?

imgresУ кожної людини в будинку повинен бути термометр. Навряд чи кому-то потрібно пояснювати, навіщо необхідно вимірювати температуру. Якщо температура тіла відхиляється від норми, то це вказує на те, що у людини є проблеми зі здоров’ям. Сьогодні на ринку продається безліч видів термометрів: електронні, ртутні, інфрачервоні, безконтактні і контактні, одноразові, зі змінними насадками. У кожного з них свої переваги і недоліки, а також особливості використання.
Який купить термометр?У цій статті ми вам розповімо детальніше про види термометрів, а також допоможемо визначитися з тим, який з них краще вибрати.
Ртутні термометри
Більшість з нас до сих пір використовує ртутні термометри. Такий градусник складається зі скляної колби з капіляром, в якому міститься ртуть. Коли при вимірі температури ртутний стовпчик піднімається до певної температури, людина дізнається свою температуру тіла. Щоб заново виміряти температуру, необхідно струсити градусник, тоді ртутний стовпчик повернеться вниз.
Переваги ртутного градусника: стабільна точність у вимірюванні температури (допускається похибка всього в 0,1 градуса); такий градусник вважається універсальним, так як підходить для різних способів вимірювання температури (під пахвою, орально, ректально); довговічність (якщо градусник не упустити, то він прослужить довго); легкість в дезінфекції (такі градусники можна протирати спиртом і іншими речовинами, не можна хіба що кип’ятити).
Недоліки ртутного градусника: дуже просто розбити, в результаті чого на підлозі залишаться скляні осколки і небезпечна ртуть; потрібно багато часу для вимірювання температури – близько 10 хвилин; при ректальному вимірі температури градусник можна легко втратити через його обтічної форми; маленьким дітям небажано за допомогою нього вимірювати температуру (особливо оральним способом).
Електронні термометри
Цифровий (електронний термометр) вимірює температуру за рахунок вбудованих в нього датчиків. Готовий результат виводиться на екран. Такий прилад пропонує додаткові функції у вигляді пам’яті звукових сигналів на певне число вимірювань, змінних наконечників, водонепроникності тощо. Щоб вимірювати точну температуру тіла, необхідно забезпечити щільний контакт термометра з поверхнею тіла. Тому, ті люди, які звикли визначати температуру тіла за допомогою ртутного термометра, можуть розчаруватися в електронному. Однак в такому випадку можна придбати електронну модель, яка має плоский наконечник.
Переваги електронного термометра: такий градусник майже неможливо розбити, і в ньому немає небезпечної ртуті; дуже швидкий час вимірювання температури – від 30 секунд до хвилини (якщо під пахвою – то до трьох хвилин); легко прочитати результати; автоматичне відключення; практично всі моделі запам’ятовують останні показники, що дуже зручно (від 1 до 25); змінна шкала – «Цельсій – Фаренгейт»; на деяких моделях є підсвічування, що дозволяє використовувати термометр в темряві; різноманітність моделей термометрів, в тому числі випускаються моделі для дітей (у вигляді сосочки, з яскравим забарвленням, з гнучким і малотравматичним наконечником).
Недоліки електронного термометра: необхідно чітко дотримуватися інструкції; не всі моделі можна дезінфікувати і мити, тому при покупці потрібно уточнити; термометр працює на батарейках, які можуть сісти в самий невідповідний момент; якщо вимірювати таким термометром температуру під пахвою, то для того, щоб отримати точні результати, час вимірювання потрібно збільшити, крім того, у багатьох моделях в інструкції зазначено, що після сигналу про закінчення вимірювання, термометр потрібно тримати ще певну кількість хвилин, а значить, час доведеться засікати окремо – це не дуже зручно.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.