Остеохондроз попереково-крижового відділу

osteohondroz-poperekovo-krizhovogo-vddlu-hrebta-lkuvannya-simptomi-prichini-foto_341Остеохондроз попереково-крижового відділу є одним з найбільш часто діагностуються захворювань хребта. Відбуваються при ньому дегенеративно-дистрофічні зміни з часом призводять до розвитку ускладнених дискових протрузий і гриж, наявності постійних больових відчуттів. Згідно зі статистикою, у 80% пацієнтів, які звертаються за медичною допомогою через болів у попереку, діагностується остеохондроз.
Розвиток захворювання пов’язане з поступовим руйнуванням дисків в результаті змін дегенеративно-дистрофічного характеру. Згодом вони втрачають вологу і стають менш еластичними. Скорочується також відстань між дисками. На більш пізніх стадіях (при остеохондрозі 3 і 4 ступеня) диски між хребцями поперекового відділу тверднуть, втрачають здатність до амортизації, кісткова тканина як би розповзається і починає тиснути на нервові корінці. Результатом такої компресії стає постійний больовий синдром.
Причиною найбільшої поширеності саме поперекової форми остеохондрозу є максимальна схильність навантаженні даної області.
Оскільки цей відділ розташований в самій нижній частині хребта, він повинен витримувати вагу тіла. До того ж поперекова частина є дуже мобільною. Недостатній розвиток м’язового корсету призводить до збільшення кількості навантаження на міжхребцеві диски і їх подальшого руйнування. В результаті розвивається остеохондроз попереково-крижового типу.
Остеохондроз в поперековому і крижовому відділі, як пишуть на doctorbersenev.org, виникає в першу чергу через підвищене навантаження на хребет. До цього найбільш схильні особи, робота яких пов’язана з підняттям важких предметів, іншим фізичним працею.
Другим фактором є наявність зайвої ваги, що також підвищує тиск на хребетний стовп.
Відсутність фізичних навантажень, гіподинамія провокують погіршення харчування тканин дисків і уповільнення кровообігу, обмінних процесів в хребті, ослаблення м’язового корсету і створюють сприятливий фон для дистрофічних змін.
Неправильна постава, звичка сидіти з згорбленої спиною призводять до нерівномірного навантаження, деформації дисків, їх передчасного зношування.
Частою причиною попереково-крижової різновиди остеохондрозу є травми. Вони можуть траплятися при заняттях спортом, виконання вправ при недостатньому рівні підготовки, неправильному піднятті важких предметів, падіння, ударах.
Деякі фахівці вважають, що розвиток остеохондрозу зумовлюється на генетичному рівні, причому незалежно від того, конкретно в якому відділі хребта з’являються зміни: поперековому, крижовому, шийному або грудному. Фактором в цьому випадку стає нерівномірний розвиток кістково-м’язової маси і більш рихла структура міжхребцевих дисків, внаслідок чого вони виявляються особливо схильними до деформації і руйнування.
Істотний вплив робить також віковий фактор: з роками сегменти хребетного стовпа втрачають рухливість, еластичність і стають більш схильними до деформацій і травм. Раніше остеохондроз вважався хворобою літніх, однак сьогодні перші неприємні відчуття в попереково-крижовому відділі, біль та інші симптоми патології проявляються у молодих людей 25-30 років, деколи навіть у підлітків.
Фактором можуть стати деякі захворювання, що супроводжуються запальними процесами в суглобах хребта або змінами його структури і форми: ревматоїдний артрит, хвороба Бехтєрєва, сколіоз, нестабільність дисків і ін. Остеохондроз в попереково-крижовому відділі в цьому випадку провокує ускладнення перебігу аутоімунної патології і ускладнює лікування .
Набагато рідше причиною стають:
переохолодження;
стреси;
незбалансоване харчування;
порушення режиму відпочинку;
погана екологія.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.