Вчені знайшли ген, який викликає серцево-судинні патології у жінок

Ген впливає на серцево-судинну системуЖурнал «Circulation: Cardiovascular Genetics» опублікував результати сучасних досліджень, в яких вчені виявили ген, пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку серцевого нападу або інсульту у жінок.

Команда вчених з Великобратанського Університетського коледжу Лондона (University College London) досліджувала групу генів, які на їхню думку підвищували ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Вони проаналізували отримані дані про більш ніж 4 тисяч представників різних країн ЄС обох статей, порівнявши їх гени і показники здоров’я серцево-судинної системи.

Це дозволило вченим виявити ген BCAR1, який пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань у жінок. Він впливає на перебіг багатьох процесів в організмі, у тому числі і на рівень естрогену в організмі жінки. У ході дослідження вчені проаналізували вплив двох різновидів цього гена («GG» і «АА») на ризик розвитку серцево-судинних патологій у жінок. При цьому перший варіант гена в поєднанні з природним підвищеним рівнем естрогену сприяв підвищенню ймовірності виникнення серцево-судинних захворювань у 33% жінок. Протягом 5-річного періоду дослідження у цих пацієнток було виявлено підвищення ризику розвитку інфаркту міокарда, інсульту або патологій судин на 6,1% в порівнянні з 2,5% серед тих, хто має інший варіант гена BCAR1 – «АА».

За словами вчених, більш точне розуміння факторів, що сприяють підвищенню ризику розвитку серцево-судинних захворювань, дає можливість розробити більш ефективну стратегію профілактики таких патологій. Нові дані дозволяють відзначити додатковий фактор ризику для жінок. Крім того, вчені вказують, що жінкам необхідно відмовитися від куріння, регулярно виконувати фізичні вправи і дотримуватися здорової дієти, щоб знизити ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.

Дослідники підкреслюють, що хоча існують і інші фактори ризику, якщо подальші дослідження підтвердять роль гена BCAR1 у підвищенні ймовірності виникнення серцево-судинних патологій у жінок, він потенційно може стати новою мішенню впливу при розробці ліків.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.