...

Антибіотики можуть нести загрозу для роботи серця

Антибіотики можуть нести загрозу для роботи серцяШироко використовуваний клас антибіотиків пов’язаний з невеликим, але все ж досить значимим підвищенням ризику раптової серцевої зупинки, як повідомляють дослідники з Китаю.

Ці антибіотики – макроліди, які широко використовуються для лікування поширених інфекцій, таких як пневмонія, бронхіт і деякі ЗПСШ. До макролидів відносяться еритроміцин, азитроміцин, кларитроміцин та ін.

Фахівці з відділу кардіології в Першому госпіталі при університеті Гуанчжоу проаналізували дані 33 досліджень, які проводилися в період між 1966 і 2015 років., включивши в цілому більше 20 000 000 пацієнтів. Результати мета-аналізу показали невеликий, але статистично значимий зв’язок між прийомом макролідів і підвищеним ризиком раптової серцевої смерті.

Однак огляд не зміг довести існування причинно-наслідкового зв’язку між цими препаратами та ризиком серцевої зупинки. Втім, як вважають автори роботи, проблему не можна ігнорувати, а ризик – вважати незначним: макроліди є одним з тих антибіотиків, які використовують найчастіше, і мільйони пацієнтів у всьому світі приймають ці препарати, так що вони повинні бути попереджені про будь ймовірності виникнення проблем.

Автор: Ірина Колесник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.