Чим небезпечні зайві кілограми у жінок у віці до 18 років?

Чим небезпечні зайві кілограми у жінок у віці до 18 років?Зайва вага або проблема ожиріння стала загрозою для охорони здоров’я і може призвести до підвищеного розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту, цукрового діабету і деяких видів онкопатології. У новому дослідженні вчені поставили ціль з’ясувати, як наявність надлишкової маси тіла в молодому віці впливає на ймовірність раптової коронарної смерті – несподіваного летального результату через втрату функції серця – нефатального інфаркту міокарда та фатальної ішемічної хвороби серця у подальшому житті. У даному дослідженні взяли участь більше 72 тис. жінок. Вчені зібрали зведення про учасниць, а саме: проаналізували їх зростання, масу тіла і індекс маси тіла до 18 років. Інформація була зібрана за допомогою анкетування, яке проходило кожні 2 роки протягом усього терміну дослідження. За 32-річний період було зареєстровано дві тисячі двісті сімдесят дві випадку нефатальних інфарктів міокарда, 1286 – фатальною ішемічної хвороби серця і 445 – раптової коронарної смерті.

Дослідники встановили, що у пацієнток з лишніми кілограмами віком до 18 років у півтора рази частіше відзначали раптову коронарну смерть в наступні 2 роки, ніж у жінки з нормальною масою тіла, у той же час учасниці з ожирінням у віці до 18 років були схильні до ризику в 2 рази більше раптової коронарної смерті. Таким чином, вчені відзначають, що у жінок, які мали надлишкову масу тіла у віці до 18 років, імовірність раптової коронарної смерті протягом 32-річного дослідження була вище, ніж у дівчаток з нормальною масою тіла, причому даний ризик не був повністю знівельований зменшенням маси тіла у подальшому житті.

Вчені також виявили, що вірогідність раптової коронарної смерті була вищою у тих жінок, які набрали зайвих 20 кг у молодому віці. Так, вони були в 2 рази більше схильні до ризику коронарної смерті, незалежно від маси тіла у віці 18 років. Дослідники також встановили слабко виражений зв’язок між високим індексом маси тіла і підвищеною вірогідністю фатальної ішемічної хвороби серця і нефатального інфаркту міокарда.

Автор: Ірина Колесник по матеріалам Медпортал

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.