...

Вчені знайшли першу в світі рептилію, що світиться в темряві

Черепаха біса в океані

У Тихому океані зоологи виявили єдину на планеті черепаху, що світиться червоним і зеленим кольорами. National Geographic повідомляє, що це черепаха бісса, яка знаходиться на межі вимирання.

Біологи знали про існування рептилії, проте її незвичайні властивості розкрили вперше. Тварина володіє саме біофлюоресценціею (тобто здатністю організму поглинати світло і відображати його на інший довжині хвилі), яка відрізняється від біолюмінісценції – вміння світитися за допомогою власних хімічних реакцій на поверхні шкіри або особливих бактерій. Біофлюоресцентними є деякі кісткові риби, акули, скати і ротоногі.

Черепаха біса світиться в темряві

Американському біологу Девіду Груберу вдалося зняти черепаху на камеру в момент світіння, коли він займався дайвінгом. Грубер порівняв її з “інопланетним космічним кораблем, покритим масою зелених та червоних вогнів”.

Вченим поки не ясно, для чого саме черепасі необхідна біофлюоресценція: для заманювання здобичі, захисту від ворогів або ж як засіб комунікації між іншими представниками цього виду.

За останні десятиліття чисельність популяцій цього виду скоротилася на 90 відсотків. Рептилій часто знищують люди через їх панцир, з яких отримують черепахові кістки. Крім того, яйця бісси в деяких країнах вважаються делікатесом.

Ексклюзивне відео черепахи, що святиться

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.