...

Зимові недуги. Біль у горлі

Біль у горлі. Лікування, льодяники

Біль у горлі часто є передвісником застуди чи грипу. Інколи він може бути спричинений іншими вірусними та бактеріальними інфекціями, а в деяких випадках викликаний лише низькою вологістю повітря взимку або надмірним навантаженням на горло (наприклад, криком). Якою б не була причина болю в горлі, є чимало способів його позбутися.

Льодяники і аерозолі
Якщо біль у горлі викликаний вірусною інфекцією, антибіотики не допоможуть. Але ліки-льодяники, які містять фенол, допоможуть його усунути, оскільки ця речовина вбиває бактерії на поверхні слизової оболонки горла. Окрім того, фенол справляє помірно знеболюючу дію, викликаючи оніміння чутливих нервових закінчень, внаслідок чого горло починає менше боліти. Купуючи такі льодяники в аптеці, необхідно строго дотримуватися інструкції щодо їх застосування.

Аерозолі, що містять фенол, також можуть усунути біль у горлі, проте тривалість їхньої дії значно менша.

Льодяники, що містять цинк, можуть допомогти в тому випадку, коли біль у горлі пов’язаний із застудою. Одна таблетка цинку глюконату, прийнята кожні 2 години (якщо її повільно розчиняти в роті), сприяє не тільки зниження болю в горлі, але й усуненню інших симптомів застуди. Однак не слід приймати препарати цинку довше 7 днів, оскільки він може вступати в реакцію з іншими мікроелементами в організмі людини.

Полоскання:

Солона вода
1 ч.л. харчової солі розчинити у 0,25 л води теплої або кімнатної температури. Полоскати горло щогодини, але не ковтати рідину.
Йодний розчин
У 0,5 л води кімнатної температури всипати столову ложку солі, перемішати до повного її розчинення. За допомогою піпетки додати 4-5 крапель йоду. Цим розчином полоскати горло 3-4 рази в день, тоді запалення швидко минеться і біль у горлі зникне.

Настій з ромашки, календули
1 ч. л. сухої ромашки залити склянкою окропу, настояти упродовж 15-20 хв., процідити. Охолодивши до теплого стану, полоскати горло через кожні дві години. Аналогічно можна приготувати настій з квітів календули чи листя евкаліпта.

Лимонний сік
Вичавити трохи лимонного соку у склянку з теплою водою, розмішати і полоскати розчином горло. Можна також жувати цедру лимона, це справляє антибактеріальний ефект.

Засоби з часником
Часник, як відомо, є одним з найкращих природних антибіотиків і антисептиків. Рекомендується приймати часниково-масляні капсули (15 г) 6 раз у день.
Можна спробувати й інший засіб. Змішати 1 ст.л. тертого хріну, 1 ч.л. меду і 1 ч.л. тертих зубчиків часнику в склянці теплої води. Таку суміш можна пити (повільно, невеликими ковтками), або розчинивши 1 ст.л. у склянці води, використовувати для полоскання.

Компреси
Добре допомагають хворому горлу теплі компреси з ромашки. 1 ст.л. висушених квіток ромашки залити склянкою окропу, настояти 5 хвилин і відцідити. Змочену в цьому настої та віджату серветку або рушник прикласти до шиї і зафіксувати. Тримати до охолодження.

Очищення носа та зволоження кімнати
За наявності болю в горлі або надмірній його сухості варто зволожити повітря у спальні. Добре також робити парові інгаляції, особливо з евкаліптом.

Іноді біль у горлі при пробудженні викликаний тим, що людина спала з відкритим ротом. Зазвичай повітря, котре потрапляє в горло і легені через носові шляхи, у них зігрівається і зволожується. А при диханні через рот цей етап випадає, отож горло стає сухим і подразненим. У такому випадку необ-хідно в першу чергу подбати про те, щоб відновити носове дихання — за допомогою промивань носа солоною водою, застосувань аерозолів з фізіологічним розчином морської солі. При вдиханні цієї розпиленої рідини солоні краплі зволожують ніс і стікають вниз по задній стінці горла, сприяючи його зволоженню. На відміну від аерозолів для носа, які містять деконгестант, до сольових препаратів звикання не виникає.

Вживання великої кількості рідини
При запаленні горла слід пити якомога більше рідини, це сприяє зволоженню пересохлих тканин горла. Хоча насправді не має значення, що саме пити, але є кілька напоїв, яких бажано уникати.

Густі молочні напої (наприклад, йогурт, кефір) можуть викликати утворення слизу і цим спричинити кашель, що зайвий раз подразнюватиме горло. А ще більше подразнить запалене горло апельсиновий сік. Кофеїновмісні напої справляють діуретичну дію, спричиняючи надмірну сухість тканин.

Заміна зубної щітки
Можливо, комусь це видасться дивним, але причиною болю в горлі може бути зубна щітка. Щойно ви починаєте відчувати, що занедужуєте, викиньте вашу зубну щітку. Часто цього достатньо, щоб зупинити хворобу на початковій стадії. Якщо усе-таки захворіли, замініть свою зубну щітку на нову, коли почуватиметеся краще. Це захистить ваше горло від повторного запалення.
З профілактичною метою рекомендується міняти зубну щітку кожного місяця, а також не зберігати її у вологій атмосфері ванної кімнати, яка сприяє скупченню бактерій.
За допомогою наведених вище порад можна позбутися болю в горлі та зняти його запалення. Але бувають ситуації, коли без медичної допомоги не обійтись.

Причини терміново звернутись до лікаря:
• Сильний, тривалий і повторюваний біль у горлі;
• Труднощі при диханні, ковтанні;
• Болі в суглобах, біль у вусі або пухлина на шиї;
• Висипання на тілі;
• Температура вище 38 С;
• Хрипота, що триває 2 тижні і довше;
• Кров у слині або мокротинні.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.