...

Сланець чи поганець?

В Днепре 10 миллионов разворовано госпредприятием

«Легкі» та дешеві газ та нафта закінчуються, їхня вартість за два століття зростає по експоненті. Компанії, що займаються вуглецями нажили собі мільярдні статки і на цьому вони зупинятися не хочуть, а хто б з нас відмовився від стабільно зростаючого заробітку? Їх задовольняє така ситуація, але більшість споживачів ні… тому вони вимушені знаходити нові методи видобутку здешевлюючи цим самим для покупців свої товари. Будь які методи хороші?Все більшою популярність користується видобуток сланцевого газу та нафти, дійшло до того що США випередило Росію, традиційного лідера в газовому секторі, по цьому показнику. Нинішній бум в сланцях завдячує методу численних гідрозривів пласту.

Розглянемо суть методу під величезним тиском в свердловину подається вода з хімікатами що і спричиняє ці розриви, потім подається пісок який заповнює тріщини, що утворилися. Все б нічого, але хімікати! Якщо Техасі газ знаходиться на великій глибині, то в Пенсільванії на відносно не великій і в подальшому ці реагенти можливо потраплять в питну воду, в рослини, а потім і до нашої їжі. Тому постає питання що переможе великий капітал, енергетичні корпорації чи дбайливе ставлення до власного здоров’я . Наприклад влада Нью-Йорку взагалі заборонила буріння свердловин під сланцевий газ на прилеглих територіях, бояться за себе ж, якось не дуже вигідний обмін виходить чиста вода на газ.

В Україні також дуже високо цінують перспективи видобутку сланцевих газу та нафти. Говорять ось нарешті зменшимо залежність в вуглецях від Росії, але навіщо нам ця «ведмежа» послуга? Зараз будемо мати газ, а завтра величезні проблеми з екологією? Можливо таких проблем для України вже достатньо? Інвестиції потрібні для щорічного видобутку близько 10 млрд. куб м газу оцінюють близько 11 млрд. доларів. Не краще ці гроші вкласти в альтернативні проекти? Традиційним видобутком покривати промислові потреби країни в газі, все ж таки лише альтернативою не перекриєш наші хімічне та металургійне виробництво, а побутово-житловий сектор покрити альтернативними джерелами енергії цілком підсилу.

Промисловий тепловий насос для багатоповерхівок великої потужності, приватного сектору – менш потужні, так на все грошей не вистачить, але можливо зацікавити людей якщо не безвідсотковими кредитами то хоча б не такими, як зараз під 17 %, а 2-3 %. Наскільки б вільніше дихалось нам? Не знаю, але б я не відмовився жити в такій країні-Україні.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.