...

Лікарі підготувались до створення синтетичної крові

Лікарі підготувались до створення синтетичної кровіКити, які вміють пірнати глибоко, наштовхнули вчених на думку про новий метод створення синтетичної крові. Вона допоможе врятувати мільйони людських життів.

Пірнаючі на великі глибини кити, здатні зберігати активність, затримуючи дихання до двох годин часу. Вчені спробували розібратися з тим, яким чином це можливо, і отримані результати дозволили підійти до технології штучної крові для людей, які стали жертвами різних травм. Ця кров зможе рятувати мільйони життів.

У ході свого дослідження вчені порівняли м’язовий білок міоглобін у людини, китів та інших глибоководних ссавців. Міоглобін дозволяє утримувати кисень усередині м’язових клітин. Виявилося, що морські ссавці мають ультра-стабільну версію міоглобіну. Стабільність є ключем для клітин, що виробляють великі обсяги білка, тому глибоководні ссавці і можуть зберігати у своїх м’язових клітинах набагато більше міоглобіну, ніж люди.

Автори дослідження хотіли створити штамп бактерій, здатних виробляти велику кількість іншого білка, пов’язаного з міоглобіном. Йдеться про гемоглобін – більш складний білок в людській крові, що транспортує кисень. Якщо усе вдасться, то вчені зможуть створити  штучну кров, придатну для переливань.

Поки що лікарі спираються на донорську кров, запасів якої часто не вистачає. У майбутньому вони можуть ще сильніше скоротитися, що збільшує ризик смертей для величезної безлічі пацієнтів. Синтетична кров дозволила б суттєво поповнити запаси донорського матеріалу.

Автор: Ірина Колесник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.